Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.02.2019 13:21 - Лопухин "Тълкуване на Библията" (Битие 2 гл.) /2/
Автор: blagovestie Категория: Други   
Прочетен: 6296 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 05.02.2019 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
(абсолютно непретенциозен и съвсем любителски превод)

II. Битие 2 гл. Сътворение на първите хора и техния блажен живот в Рая

Като венец на творението, човекът е създаден според специалното намерение на Твореца, и единствено той е сътворен по образа и подобието на Бога. Тялото, както телата на всички животни, е образувано от пръст; но духовната му съставка е вдъхната непосредствено от Създателя.
   Битие 2:7 СИ И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа.“. Затова „образ и подобие на Божие“ в човека се състои в духовното синовство с неговия Бог, в стремеж към умствено и нравствено съвършенство, даващо му възможност да властва над природата. Като цар на творението, той е въведен в специално насадена за него градина или рай, на изток, в Едем; всички останали създания са приведени в подчинение на него; и той е поставен за господар на земята.
   Ала човекът, като разумно и духовно същество, не би бил достоен представител на Божеството на земята, ако живееше в уединение или в общение единствено с по-висшите от него същества, като ангелите, или с по-нисшите – животните. За него било необходимост да изпитва не само удоволствие и щастие, но над усъвършенстването в божествените дела било да има помощник и компания според самия него, способен на сходно на неговото възприемане и взаимна обмяна на мисли и чувства.
   Между всички вече създадени живи същества „за човека/Адам не се намери помощник подобен на него/подходящ за него/съответен на него“. И каза Господ Бог /*мое вметване: досега, в първа глава на Битие, се срещаше само титлата, името „Бог“. Това бе докато Той сътворяваше. От втора глава на Битие, след като вече има живи същества, Бог вече се нарича „Господ Бог“. Защото вече има Негови. Ролята Му в света нарасна. Вече не е само Създател, но и Господар. Когато в Битие 1 гл. Господ казва: „Да създадем човека…“ името Му е Йеова/Яхве Елохим = Онзи, Който извиква любов. След създаването на човека, Бог вече е Господ Бог. Любовта Му, също така, вече има обект.*/. „Не е добре човекът да е сам; да му създадем/сътворим помощник, който да му съответства“ И създаде жена, при това от реброто на самият човек, взето от него по време на дълбок сън /*мое вметване: евреите имат много по-дълбоко разбиране за костите от нас. За тях тя е вид фундамент, основа, нещо от дълбокото на човека, и има връзка с душата. В коментар ще поставя линк към една проповед, разглеждаща аналогията между Скинията и функцията на всяко нещо в нея, и връзката с ролята на жената, взета от Адамовото ребро. В човешкото тяло ролята на ребрата е да предпазят белите дробове = дишането, дъхът, живота; и сърцето = пулса, циркулирането на кръвта, живота…*/.  
   Веднага щом жената бе създадена, човекът моментално проумял в това дело желанието на Създателя за щастие чрез обществен, социален живот за човека и произнесъл пророчески този Божи промисъл, който станал законът за брака за всички последвали векове: „Ето тази вече/това е/ е кост от костите ми, и плът от плътта ми, и тя ще се нарича жена /на иврит – иша/, защото е взета от своя мъж /на иврит – иш/. Затова човек ще остави баща си и майка си /*всичко, което олицетворяват: роден дом, дълг, главен авторитет до определена възраст и пр. Иначе грижата и уважението остават. */; и ще се прилепи към жена си;  и двамата ще бъдат една плът /*под плът се разбира не само физическото сливане, на телата, а и душата, в случая една душа, в единство */.
   От тези думи, както и от обстоятелствата около самото сътворение на жената, естествено произтича изводът, че мъжът и жената представляват едно/единство, обединено в брак, а бракът задължително се състои от съюзът между един мъж и една жена, и че жената е длъжна да се подчинява на мъжа, като негова помощница /*на иврит думата „помощник“ в случая за включва далеч по-богат смисъл от слуга, става дума за пълноценно, партньорство, разчитане на този човек дори за защита, компания, единодушие, приятелство, любов, сходство, допълнение към личността и необходимост в живота */, създадена за него.
   „И Бог ги благослови и каза: плодете се и се множете, и напълнете земята, и я владейте, и властвайте над всички творения/създания.“
  В блаженството на своята невинност, първите хора обитавали рая, ползвайки всичките му плодове/дарове и наслаждавайки се на всичките му радости. Имали на разположение всички блага за съвършен, пълен, изобилен и чист живот.
   В материално отношение ги заобикаляло изобилие от пребогатите дарове на райската природа, сред която се намирали, и плодни дървета, имаше чудесно значение да предпазват и изграждат телата им, да подхранват жизнеността им, даващи им безсмъртие.
   За задоволяването на духовните им потребности, те намирали цялостно удовлетворение в непосредственото си и безпрепятствено събеседване с Бог, Който бил с тях в градината в „прохладата на деня/*според мен това не е само строго определено кратко време, не е еднократно, ограничено събитие, а включва в себе си и началото и завършекът на всеки ден… */, а също така намирали наслада и удовлетворение и във фините добри начини да властват над подчинената им природа, която управлявали, поради което Адам дал имена/наименования на всички животни /*да дадеш име, да назовеш, да можеш да се обръщаш после към нещо или някой, създава близост, познаване, а без име никой и нищо сякаш не съществува, така че това даване на имена, е един особен акт, процес, зад който стои много… */, както, разбира се, и на останалите предмети, и всичко, с което влизали в досег и контакт.
   Но най-голямата им придобивка се съдържала в нравствената им чистота, която се състояла в отсъствието на каквато и да била мисъл даже за нещо нечисто и греховно.
   „И бяха голи и двамата, Адам и жена му, и не се срамуваха.“

---------------------------------------------
А.П.Лопухин "Толковая Библия - Вехты завет и Новый Завет, с илюстрациями Гюстава Доре", изд. АСТ, Москва, 2017 г.


ПП: Всеки коментар извън Темата ще бъде изтриван. Както и всеки коментар, съдържащ неуважение към Бог или Библията. 



Гласувай:
15



1. lexparsy - Много благотворно ме размисли този текст.
05.02.2019 21:04
Аз вярвам че когато думите са изречени с духовно разбиране от някой, даже и само цитирани, те носят послание, независимо от превода и тълкованието.
Пак ще отбележа че определени ключови думи са метафори, а творческите съзидания Божии са предадени с алегории. А те самите са мистерии, които трябва да разберем преди да се опитваме да „тълкуваме“ дедуктивно.

Аммм, страх ме е да обменям мисли, с които сигурно дълго и приятно ще беседваме Люси. Но няколко пъти вече от извадки на изреченията ми се правят цели пошли постинги с дефиниции и нарицателни немислими за ум подчинен на човешка логика даже.

Бъди благословена и просветлена в търсенията си и твоята вяра. А верните пътеки чрез своите си тълкования стигат до една Цел. Вярвам :-)
цитирай
2. infinitas - Адам и Ева не бяха в същината на Божествената пълнота,
05.02.2019 22:06
защото бяха от пръст и бяха само живи души. Въпреки, че бяха невинни те бяха в ограничението на тела от плът и кръв непригодни да наследят духовните сфери и измерения на Божието царство. Трябваше да минат през грехопадението, да стигнат до жертвата за греховете им Христос, който беше закланото Агне ПРЕДИ създаването на света, респективно - Адам и Ева, в следствие на което да се НОВОродят минавайки през смъртта и ВЪЗКРЕСЕНИЕТО (по нов начин от Вода и Дух, а не от пръст) и да се (метаморфозо) трансформират от жива душа в живото-творящ Дух, който е Христос в тях.

1Коринтяни 15:42-50 " Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление;
сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила;
сее се одушевено тяло, възкръсва духовно тяло. Ако има одушевено тяло, то има и духовно тяло. Така е и писано: Първият човек Адам "стана жива душа", а последният Адам стана животворящ дух. Обаче, не е първо духовното, а одушевеното, и после духовното. Първият човек е от земята, пръстен; вторият човек е от небето. Какъвто е пръстният, такива са и пръстните; и какъвто е небесният, такива са и небесните. И както сме се облекли в образа на пръстния, ще се облечем и в образа на небесния. А това казвам, братя, че плът и кръв не могат да наследят Божието царство, нито тленното наследява нетленното."

1Петрово 1:19-20 "...но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист, Който наистина беше предопределен ПРЕДИ създанието на света, но се яви в скончанието на времената за вас..."

Преди създанието на света, означава преди да има грях, падение, дявол, зло и смърт, Бог вече е бил предопределил Сина Си за жертва и изкупление. Божият Син Исус Христос не е имал никакъв друг алтернативен вид съществуване и живот, освен това изначално предопределение да бъде заклан и кръвта му да бъде проляна за човека. Това е много дълбоко и безкрайно велико! Злото закъсня твърде много, понеже преди да го е имало, Синът беше предопределен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2888143
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21459
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди